Plateau flamand in Frankrijk

Met het initiatief 'Plateau flamand' moeten Vlaamse circusgezelschappen een podium krijgen in Frankrijk. Dat kadert in het project 'Focus Frankrijk', een project gesubsidieerd door de Vlaamse overheid om circus uit Vlaanderen in Frankrijk te promoten. 

Bij de bekendmaking van de subsidies aan de circussector voor 2021-2025, kondigde minister van Cultuur Jan Jambon aan ook te willen investeren in de promotie van het Vlaamse circus in Frankrijk. Hij reserveerde hiervoor een budget dat van 2021 tot 2023 kan besteed worden.

Het project heeft als doel de uitwisseling van knowhow te vergemakkelijken, de spreiding van Vlaamse circusvoorstellingen en de zichtbaarheid in het Franse culturele netwerk te vergroten. Het wil ook de verdere professionalisering van onze circussector op lange termijn ondersteunen, nieuwe initiatieven verankeren en lanceren en de internationale zichtbaarheid van de hele sector verbeteren.

In juli 2022 werd als eerste initiatief La Cour des Belges tijdens het Franse festival Chalon dans la rue op poten gezet, samen met een collectief van Belgische gezelschappen. 

Voor het seizoen 2022-2023 bundelen Circuscentrum, Le Prato en La Plateforme 2 pôles cirque en Normandie hun krachten om verschillende Vlaamse circusgezelschappen in de kijker te zetten onder de noemer Plateau flamand:

  • 24-26 november in Cirque-Théatre d'Elbeuf met twee creaties van Alexander Vantournhout. Minister Jan Jambon zal de voorstellingen bijwonen.
  • Maart 2023 tijdens het festival Spring met Circus Katoen, Sinking Sideways en Collectif Malunés.
  • Maart 2023 in Le Prato (Lille) met Circus Katoen en Post Uit Hessdalen.
logo cirque en flandre