Collectif Malunés ontstond vanuit het onverzadigbare verlangen van artiesten om zich zowel op het podium als op straat artistiek te verrijken. Ook vandaag wil het gezelschap collectief blijven experimenteren, spelen en werken aan solidariteit tussen gezelschappen, kunstenaars, toeschouwers en landen. Een utopie in deze individualistische maatschappij? Een collectieve visie die ze blijven verdedigen.
Het maken van collectieve kunst is het delen van een ervaring, een eerlijk, fysiek en echt risico nemen.
Het collectief is ontstaan in 2009 vanuit een verlangen om zich artistiek te verrijken tijdens de hogere circuskunstenopleiding in Tilburg (AcaPA). Het gezelschap? Veertig jonge kunstenaars, waaronder twee broers, drie Vlamingen en een Fransman, allen barstend van ambitie en energie.
In 2011 al won de straatshow 'Sens Dessus Sessous' de Grote Prijs van de Jury en de Publieksprijs op het Miramiro International Street Festival in Gent.
Als de acrobaten in 2013 zijn afgestudeerd, wordt de show gedistribueerd door het gerenommeerde agentschap Frans Brood Productions. Het aantal voorstellingen verdrievoudigde en 'Sens Dessus Dessous' werd opgevoerd in Engeland, Frankrijk, Litouwen, Oostenrijk, Spanje, Duitsland, Zwitserland, Portugal en zelfs Venezuela. En zo groeide het collectief steeds verder uit tot wat ze vandaag zijn.