Vlaamse circussector zomert (na) in het VK en Frankrijk

In het kader van Focus Frankrijk en Focus UK valt er volop Vlaams circus in de zomer en nazomer van 2023 te ontdekken op verschillende festivals in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. 

Vlaamse golf in het Verenigd Koninkrijk

In 2023 staat de samenwerking met de UK hoog op onze agenda. De Brexit zorgde immers niet enkel voor extra barrières, maar nodigde ook uit om te zoeken naar nieuwe manieren om samen te werken. Dit maakt dat we in 2023 meer dan ooit met Vlaams circus aanwezig zijn in de UK. Tijdens een succesvol driedaags werkbezoek in de UK in maart werden de banden tussen Vlaamse en Britse circusprofessionals aangehaald. Deze uitwisseling maakte deel uit van het project ‘Circus connections between Flanders and the UK - towards a new normal’.  In de tweede helft van het jaar bouwen we verder op de connecties die ondertussen tot stand zijn gekomen. Op heel wat plekken zal er werk van Vlaams circustalent te zien zijn. We werken o.a. samen met Kensington & Chelsea Festival, Greenwich+Docklands International Festival, Freedom Festival en Out There Festival.

Deze samenwerkingen kaderen in het BAR project 'Circusshowcase voor circusprofessionals', gecoördineerd door Circuscentrum en gefinancierd door VLAIO. Het project focust op samenwerking met verschillende Britse programmatoren en producers om Vlaamse circuscreaties in de kijker te zetten, op uitwisseling tussen Vlaamse circusprofessionals en Britse professionals en het zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden en -opportuniteiten op lange termijn.

Kensington & Chelsea Festival (juli-augustus)

Greenwich+Docklands International Festival (25 augustus-10 september)

Freedom Festival (30 augustus-3 september)

Out There Festival (15-17 september)

In oktober haken we aan bij het Rural Touring project van Crying Out Loud en trekken we naar meer afgelegen plekken om circus dicht bij de mensen te brengen. In het kader van deze Spotlights on Flanders bieden we telkens ook een professioneel programma aan. In overleg met de festivals kozen we telkens een andere invalshoek.

Laatste Plateau flamand op CIRCA (20-27 oktober), Frankrijk

Gedurende drie jaar lang haalden we intensief de banden aan met Frankrijk, in de eerste plaats om er Vlaams circus te promoten. Het meerjarige pilootproject (2021-2023), een initiatief van het internationaal cultuurbeleid van Vlaanderen, komt met deze vierde en laatste Plateau flamand op zijn einde. Plateau flamand is een initiatief binnen project Focus Frankrijk en wil de zichtbaarheid en aanwezigheid van Vlaams circustalent in Frankrijk een boost geven.

Voor de laatste editie van Plateau flamand werken we samen met CIRCA in Auch. Deze keer presenteert Plateau flamand:

Naast Plateau flamand kunnen Franse en internationale circusprofessionals genieten van een Soirée flamand (24 oktober) en ontdekken de leerlingen van het Springplankproject van Ell Circo D'ell Fuego er de activiteiten van FFEC - Fédération Française des écoles de cirque.