Plateau flamand werd afgetrapt

Categorie
Indoor

In november 2022 werd de Plateau flamand afgetrapt, dat is de tweede grote actie binnen het traject Focus Frankrijk gestart. Onder de noemer Plateau flamand toert een selectie van Vlaamse circuscreaties door Frankrijk. In de loop van 2022-2023 krijgen verschillende Vlaamse circusgezelschappen een plek binnen de programmatie van gerenommeerde festivals en speelplekken.   

Alexander Vantournhout/Not Standing trapte op 26 november de Plateau flamand af in Cirque-Théâtre d’ Elbeuf in aanwezigheid van een delegatie van Vlaamse en Franse circusprofessionals. Een symbolische keuze aangezien Yveline Rapeau - de directrice van La Platforme 2 pôles cirque in Normandië (La Brèche à Cherbourg en Cirque-Théâtre d’Elbeuf) - mee aan de wieg stond van de internationale carrière van deze Vlaamse circusartiest. Voor het project Plateau flamand bundelt Circuscentrum de krachten met een aantal huizen in Frankrijk, naasr La Platforme 2 pôles de cirque in Normandië zijn dat ook Le Prato in Lille en Le Manège in Reims.

De Franse nationale pers was op 12 december aanwezig bij de Vlaamse vertegenwoordiging in Parijs voor de voorstelling van het festivalprogramma van SPRING festival. Dit festival voor nieuwe kunstvormen in Normandië is in handen van La Platforme 2 pôles cirque. Voor de editie 2023 brengen zij met Plateau flamand een focus op Vlaams circus in hun programmatie. 

Plateau flamand is één van de acties die kadert in het project Focus Frankrijk, een pilootproject binnen het internationaal cultuurbeleid in Vlaanderen. Lees meer over het project Focus Frankrijk en de activiteiten die nog gepland staan.